Meneekö Suomella hyvin vai huonosti!

Etusivu,Kirjoituksia

Timo Kalema

Äitienpäivän Helsingin Sanomissa Björn Wahlroos kertoo mielipiteitään jutussa, jonka otsikko on: Suomen talouden lähitulevaisuus on julma, ja siihen on kolme keskeistä syytä (HS 10.5.2020)

Wahlroosilla on hyviä ajatuksia ja huonoja ajatuksia. Ne pitäisi vain osata erottaa toisistaan. Se on kummallista miten Wahlroos jaksaa jatkuvasti lytätä Suomea jopa valheellisilla argumenteilla. Hän muistaa jatkuvasti verrata Suomen taloutta Ruotsiin. Nyt hän kertoo, että ”runsaan kymmenen viime vuoden aikana meidän bruttokansantuotteen kasvu on ollut kuta kuinkin nolla, kun esimerkiksi Ruotsissa se on kasvanut noin 20 prosenttia”.

Eurostatin tilasto Real GDP per capita (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_08_10/default/table?lang=en) kertoo, että vuodesta 2011 vuoteen 2019 Suomen bruttokansantuote on kasvanut 4 % ja Ruotsin 8 %. Nämä ovat ihan eri lukuja kuin Wahlroosin kertomat luvut. Suomen BKT henkeä kohti oli vuoden 2019 lopussa 37170 euroa ja Ruotsin 43900 euroa. Näissäkään luvuissa ei ole sellaista järisyttävää eroa, mikä oikeuttaisi Suomen lyttäämiseen.

Voi olla, että Wahlroos on käyttänyt eri tilastoja. Silloin taas tullaan kysymykseen tilastojen luotettavuudesta, jos niistä voidaan vetää täysin erilaisia johtopäätöksiä. Eli onko voimassa vanha totuus valhe-emävalhe-tilasto?

Wahlroosin ajatuksista työmarkkinoiden joustojen lisääminen ja työn vastaanottamisen kannustusten lisääminen on varmasti oikea. Kyllä Suomesta pitäisi esim. löytyy maatiloille ja puutarhoihin työntekijöitä ja heille pitäisi pystyä maksamaan kunnon palkkaa niin, että maatalous pyörisi ilman vierastyövoimaa. Maatalous- ja puutarhatyöt ovat kuitenkin raskaita kausitöitä, joita harva pystyy tekemään omasta kodistaan käsin.

Tilastotietojen valossa Suomi pärjää hyvin Ruotsille. Toinen asia on se, millaisia palveluja ja mihin hintaan näillä bruttokansantuotteilla saadaan. Varmasti Suomessa on parannettavaa erityisesti terveydenhoidon ja sosiaaliturvan palveluissa.